Znana i lubiana babka łaciata w dwóch kolorach. Do jednej części ciasta dodajemy kakao. Bardzo miękka i puszysta. Świetna do kubka gorącej herbaty. Doskonała na co dzień, na niedzielny deser do kawy, a także polana polewą czekoladową sprawdzi się idealnie na Wielkanoc. Gorąco polecam wypróbować. Babka łaciata jest po prostu pyszna!
To jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Ciasto składa się z podstawowych składników, które zawsze znajdziemy w kuchni. Do ciasta dodałam mleko, ale można też dodać śmietanę. Porcja na 2 podłużne foremki 10x30 cm - zmierzona góra foremki.
Data dodania: |
---|
18.10.2007r. |
Składniki: |
|
Przygotowanie: |
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2 prostokątne foremki 10x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć do białości (miksować mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 3 minuty), dodać 20 dag cukru i zmiksować do połączenia się składników, dodać żółtka i cukier wanilinowy. Całość miksować jeszcze przez 5 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać mleko (lub śmietanę) i ponownie zmiksować do połączenia. Na końcu dodać ubitą pianę z białek (ze szczyptą soli) i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i resztą cukru (5 dag cukru) i wymieszać lub zmiksować mikserem do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do foremek. Najpierw warstwę jasną bez kakao, a na wierzch warstwę ciemną z kakao. Piec w temperaturze 180 stopni C (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika) przez 55 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! |
TAGI: [babka łaciata, przepis na bakę łaciatą, babka]